Montage van ECO en MDF architraven (deurlijsten)

ECO-hardhouten en MDF architraven zijn er in veel verschillende diktes, breedtes en profielen.  Bepaal de afstand vanaf de binnenkant van het kozijn voor de juiste plaatsing van de architraaf. Zaag de architraaf op maat in verstek. Ga er bij meerdere kozijnen niet automatisch vanuit dat de maten van alle kozijnen precies hetzelfde zijn. Gebruik voor het in verstek zagen een hoge verstekbak of een afkortzaagmachine.
(neem de veiligheidsvoorschriften voor alle zaagmethoden in acht)

Monteren van architraven

De meest toegepaste en ook de eenvoudigste manier is om de architraven  te verlijmen. Gebruik hiervoor altijd een goede montagekit met een hoge aanvangskleefkracht. Zie hiervoor ook onze High Tack lijm, die uitermate geschikt is om plinten en architraven te verlijmen.  Deze kit is wat stugger dan normale montagekit, omdat er minder water is toegevoegd. Daardoor heeft deze kit een zeer hoge aanvangskleefkracht, waardoor de architraaf meteen vast zit na montage. Laat de kit op kamertemperatuur komen en gebruik een goed, sterk lijmpistool. Breng de kit in dotten aan op de achterzijde van de architraaf om de ca. 15 cm in een zig-zag patroon en plaatst de architraaf op het kozijn. Klop de architraaf vervolgens met de vlakke hand vast.

Monteren van architraven als het kozijn uitsteekt t.o.v. de muur

Indien het hoogteverschil van uw kozijn ten opzichte van de muur bijvoorbeeld 8 mm is, plaatst u (met High Tack lijm), een opvullat van 8 mm dikte naast het kozijn. Zulke opvullatten kunt u verkrijgen in een bouwmarkt. U heeft op deze manier voldoende draagvlak op het kozijn en de opvullat om de architraaf te verlijmen. Kijk ook hieronder voor een schematische voorstelling.