Montage van ECO-hardhouten en MDF plinten

ECO-hardhouten en MDF plinten zijn er in veel verschillende diktes, hoogtes en profielen. Meet voordat u gaat bestellen de ruimte tussen de vloer en de muur zorgvuldig op. Kies een dikte die deze ruimte zeker overlapt. Dit is vooral belangrijk bij een houten vloer, omdat zo’n vloer altijd iets kan gaan werken.

Royalplint adviseert om zowel de binnen- als buitenhoeken in verstek te zagen.  Bij een gladde plint zou u er ook voor kunnen kiezen om de binnenhoek niet in verstek te plaatsen. Gebruik voor het in verstek zagen een hoge verstekbak of een afkortzaagmachine. (neem de veiligheidsvoorschriften voor alle zaagmethoden in acht)

Monteren van plinten:
De meest toegepaste en ook de eenvoudigste manier is om de plinten tegen de muur te verlijmen. Gebruik hiervoor altijd een goede montagekit met een hoge aanvangskleefkracht. Zie hiervoor ook onze High Tack lijm, die uitermate geschikt is om plinten en architraven te verlijmen. Deze kit is wat stugger dan normale montagekit, omdat er minder water is toegevoegd. Daardoor heeft deze kit een zeer hoge aanvangskleefkracht, waardoor de plint meteen vast zit na montage. Laat de kit op kamertemperatuur komen en gebruik een goed, sterk lijmpistool. Breng de kit in dotten aan op de achterzijde van de plint om de ca. 15 cm in een zig-zag patroon en plaatst de plint tegen de muur. Klop de plint vervolgens met de vlakke hand vast tegen de muur.

U kunt de plinten desgewenst ook monteren met schroeven. Daarvoor boort u eerst gaten in de muur, voorziet deze van pluggen en schroeft u de plinten daarna vast. Zorg ervoor dat de schroeven voldoende verzonken zijn, zodat u de schroefgaten goed kan plamuren.

Aflakken van plinten
De MDF plinten en architraven van Royalplint zijn 2 x wit gegrond met grondverf op waterbasis. Onze ECO-hardhouten plinten en architraven zijn voorzien van een witte spuitplamuurlaag. De beste manier is om de plinten eerst op maat te zagen (eventueel met verstek) en ze daarna licht te schuren met korrel 120/150. Daarna 1 x voorlakken en na droging monteren tegen de muur. Als de plinten gemonteerd zijn nogmaals aflakken in de door u gewenste kleur. Dit is de meest arbeidsintensieve manier, maar hierdoor krijgt u wel het allerbeste resultaat. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de plinten en/of architraven door ons te laten aflakken. Dan kunt u na levering meteen met het plaatsen beginnen en kunt u sneller genieten van uw werk.